Tuesday, August 23, 2011

Rendang Kerang Cili Padi oleh Ros Mawarti Liza

2 kilo kerang (direbus separuh masak..caranye...biarkan air rebusan menggelegak baru masuk kerang n agak2 dah nak terbukak sikit mulut kerang terus tutup api....ataupun bole buat cara jirus air menggelegak ke dlm periuk kerang pas tu tutup dlm 10 minit...dinasihatkan jgn beli kerang yg siap kopek...tak jadi nnti...) pas tu kopek naa...
selabu bawang besar
4 biji bwg putih
halia 2 inci
kunyit hidup seinci
4 btg serai
cili api (hijau nyer) singgit
sume bahan di atas dihiris2 kecuali kerang diblend. Minyak utk menumis, masukkan bahan yg telah diblend. Goreng sampai naik bau...masukkan santan segar singgit...kacau sampai agak pekat...baru masukkan kerang...kasi mesra dlm 10 min....boh asam keping sekeping garam gula skit n perasa....last kerisik singgit...letak daun kunyit n serai yg diketuk ...bole hidang ngn nasi impit n kuah kacang udg kering...pergh...sdap giler....sape tak tahan pedas...lebih2 kan nasi impit tu...takde nasi impit makan ngn nasik/roti pun lagi sedap......

No comments:

Post a Comment